Hardhouten palen


Een vlonderplank is een speciale plank die bedoeld is om een buitenvloer te maken. Vaak worden deze planken op een fundament vastgemaakt, met wat ruimte ertussen. Dit wordt zo gedaan, dat eventueel water direct weg kan stromen.

Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat het hout uit kan zetten of kan krimpen, zonder dat de vloer beschadigd raakt. Echter zijn vlonderplanken van ander materiaal dan hout ook populair, hierbij hoeft logischerwijs geen ruimte tussen de planken gelaten te worden.

Bij het aanleggen van iedere vlonder is het handig om een zeil onder de vloer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt, en minimaliseert zo het onderhoud.

Hardhout en zachthout

Over het algemeen komt hardhout van loofbomen, en niet van naaldbomen. Het hout van naaldbomen wordt zachthout genoemd. Een loofboom is een boom met bladeren, en een naaldboom heeft naalden of schubben.

Het is niet zo dat daadwerkelijk ieder hardhout harder is. De naam is gekozen omdat de meeste loofbomen langzamer groeien, en het hout daardoor harder is. Er zijn echter ook in deze situatie wat uitzonderingen.

Zo is het hout van de taxus volgens bovenstaande indeling zachthout, terwijl het hout hard is en duurzaam. Daarnaast is Balsahout officieel hardhout, terwijl het een van de zachtste en niet duurzame houtsoorten is. Meer over hardhouten palen.